by Drozdov&Partners

location: Kharkiv, Ukraine
function:  single-family house
size: 823 m2
status: built (2015)
authors: Drozdov&Partners (Sergey Vlasov, Oleg Drozdov, Vyacheslav Zhemir, Ekaterina Yolkina, Sergey Kostyanoy, Aleksander Pominchuk, Timofey Ulanchenko)
photo: Andrey Avdeenko

The house is located on a clearing inside an oak-tree forest that is homogenous in its structure. Much in the same way as flat steppe, the homogenous dendrology of the forest is far from being a simple setting for developing a scenario. Therefore, as long as we define the forest as an “occupied” place, we introduce the empty space of the peristyle as an “antithesis” to it.  

Architectural Bedroom Plan

drawing of a bedroom

north and south plan

drawing of the north and south side of the house

house drawing from the east side

drawing view of the house from the east side

main floor plan

architectural plan of the main floor

cottage drawing in section

drawing of the first and second floor of the cottage in a section

Under the influence of some centrifugal force, all the elements of the estate are exposed to the forest with their outer contour. The inner courtyard unites and brings together all the functional volumes of the house (living room, kitchen, utility rooms, gym). Typologically, the house is close to the traditional farmstead in the Carpathians.   

recreation area in front of the cottage

Designer recreation area in front of the cottage

a cozy sitting area in front of the cottage

cozy sitting area in front of the house

Rest zone

creative recreation area in front of the house

interior design of the living room

creative interior design of the living room

House in the forest

Creative and unique house in the woods

terrace design

terrace design around the cottage

cottage chalet design

individual design of the cottage chalet

unique design of the second floor

inimitable interior and design of the second floor

 

 

 

design of the corridor

corridor design in the house

The forest manifests itself in two images. On the one hand, it is the forest which approaches the house, and on the other hand – it is the paradoxical perception of the forest from within the peristyle. This perception is further emphasized by the vertical apertures of the gallery that echo the tree trunks.  

pool near the house

landscape design of the house territory

Following the principle of the Medici palace in Florence, there is a direct correlation between the rank of the premises and their physical parameters, such as area and height. All the premises are arranged as a flexible sequence of interflowing spaces, starting from the parking space and going as far as the open terrace with a swimming pool. The peristyle fits into this chain of premises and acts as an important intermediary between them, articulating all the major directions. The rhythmic colonnade of the peristyle enters the house enhancing the feeling of transit movement. The same principle is maintained on a lower scale due to partition walls, furniture and other elements.

glass facade of the house

the creative glass facade of the house

The landscape shows two opposite tendencies: emphasizing the natural surroundings and introducing utterly man-made agricultural elements.  

gazebo in the forest

creative gazebo in the forest

 

www.drozdov-partners.com