by Drozdov&Partners

location: Chernyshevskaya str., Kharkiv, Ukraine
function:  residential building with offices and shops
size: 2,110 m2
status: 2010
authors: Drozdov&Partners (Irina Goydenko, Oleg Drozdov, Aleksandr Pominchuk)
photo: Andrey Avdeenko

designer windows in the house

exclusive designer windows in the house

This part of the city has a peculiar middle-rise scale, formed in the early twentieth century. The parcel of our small plot was just in keeping with the general land use patterns in the neighbourhood.

light house

Large designer windows give a lot of light in the rooms

facing brick for the facade of the house

decorative red brick for facade work

The building itself was a little higher that the existing scale. This gave us an idea to introduce a two-part composition, which consists of the main volume and the “superstructure/extension”, retracted from the red line. The main brick volume is followed by the “wooden” layer. Old bricks, taken from the demolished building in the neighbouring street, formed a substrate material for our project. Interestingly, those old bricks were just enough for the main brick volume in the new building. In this way the new building passes on historical “flesh” and cultural code.

wall panels for exterior facade works

brown wall panels for exterior façade work

Brick, “wooden” panels and enameled glass refer to traditional architectural lexicon of Kharkiv, such as wooden verandahs and extensions, wrought details. Compositional structure and details have made it possible for the house to merge with the surrounding in such an inconspicuous way that it took citizens some time to become aware of the newly-erected building. Moreover, we managed to establish an interesting dialogue with the much older adjacent building, which shares a lot with the new one, but still has its own distinctive features.

restoration of the facade of the house

architectural project on restoration of the facade of the house

architectural design of a multi-storey building

creative design of a multi-storey building

 

 

sectional plan

floor plan of the building

 

street plan drawing

project plan-drawing of the street

 

 

project plan-drawing of an apartment

plan-drawing of an apartment

 

 

architectural plan of the apartment

architectural plan-drawing of the apartment

 

The project illustrates “cultural retrofitting” which might become a founding principle for zoning, stipulating the percentage of old and new materials to be used in construction.

www.drozdov-partners.com