by Drozdov&Partners

location: Kharkiv, Ukraine
function:  family house
size: 350 m2
status: built (2016)
authors: Drozdov&Partners (Oleg Drozdov, Katerina Yolkina, Sergey Kostyanoy, Aleksandr Kuznetsov, Vitaliy Pravik)
photo: Andrey Avdeenko

Markhouse is located in the area which has recently become home for a peculiar sort of micro-community made of people united by friendly or family relationships. What is more, they have organized a number of places for common use here, such as a lounge-club, a parking lot and paths between the plots.

south side of the house brand

drawing south side of house mark

the volumetric plan of the house of Mark

3d house brand diagram

Master Plan House Mark

master plan of the house Mark view from above

drawing of the first section

drawing of the first section of the House Mark

exclusive recreation area in front of the house Mark

recreation area in front of the house

lighting in the house brand

designer lighting in the hall

a wooden staircase and a spacious hall

A wooden staircase and a spacious white hall in Mark’s house

glass wall at Mark of the house

Designer glass walls at the Mark of the House

Design glass wall panels at Mark of the house

Glass wall panels at Mark of the house

hall at Mark of the house

design of the hall in the house of Mark

red decorative brick

facade of house made of decorative brick

facade of the house from the wall panels

facade of the house made of metal wall panels

The house, in fact, consists of two independent houses with a garage shared by several families. The major challenge was to ensure the western exposure of the house to the garden in terms of hot summer weather. There was also a need to find a compromise between intimacy and collectiveness.

Facade made of bricks

Brick house facade

Designer facade of a house made of red brick

Designer facade of a house made of bricks

All the daytime functions are united within one single volume of the ground floor with a common empty space created by the courtyard and the strip of glazing under the levitating volume of the upper floor with bedrooms. This helped to integrate the house into the garden space, while protecting the inner premises from western sunrays.  The heart of the house is a transparent room for work and hobbies, which offers a view over the whole estate, as if from a captain’s bridge.

Facade of the house and pool

Brick front house and pool

www.drozdov-partners.com