by Drozdov&Partners

location: Kharkiv, Ukraine
function:  family house
size: 448 m2
status: built (2016)
authors: Drozdov&Partners (Design team: Yana Bryukhovetskaya, Oleg Drozdov, Katerina Yolkina, Sergey Kostyanoy, Vitaliy Pravik)
photo: Andrey Avdeenko

The house is located within a rather chaotic and mixed-scale development. This context defined its withdrawn and introverted character. The house integrates with the natural topography, with its three terraces descending the landscape, being united by the horizontal line of the roof.

landscape design

landscape design of the house territory

drawing of internal and open spaces

principle of the formation of internal and open spaces

 

 

 

drawing of internal and open spaces

principle of the formation of internal and open spaces

drawing of internal and open spaces

principle of the formation of internal and open spaces

drawing of internal and open spaces

principle of the formation of internal and open spaces

 

 

The sloping terrain causes the gradual increase of the volume, unfolding the entire narrative of the house. Starting from the entrance and low minor premises on the street level, the scale grows bigger in bedrooms and reaches its apex in the spacious living room.

creative landscape design of the house territory

exclusive landscape design of the house territory

landscape design

landscape design of the house territory

house with wood

house with wood and lighting for it

The central hall is the core axis that unites all the indoor premises. The overhead opening invites daylight into the house. Open “summer rooms” are extensions to indoor living premises, creating seamless united spaces, visually impenetrable for the neighbors.

designer fireplace

designer fireplace in the kitchen

The summer extension of the living room includes a swimming pool, a lounge, a barbecue place and a sunbathing zone. The levitating wall ensures privacy, focuses the view over certain landscape details and expands the borders of the living space.

summer kitchen studio

summer kitchen on the veranda

exclusive and creative designer pool lighting

creative designer pool lighting

The border area between the living room and the terrace is the main attractor for all the dwellers of the house. In warm seasons this borderline is blurred out. In order to make this space as comfortable as possible, permanent blinds are installed, which control unfavorable western sunrays and maintain visual connection with the garden. As the house itself, the landscape follows the principle of terraces descending the terrain.

designer lighting of the house territory

designer illumination of trees in the house territory

Artificial hills along the boundaries protect the house from prying eyes and enhance the natural landscape. It is quite symbolic that the project was completed when it was boiling + 40ーc outside, which makes the house fully adapted to climatic surprises.

yard near a cottage made of wood

dvar and night illumination near the cottage

www.drozdov-partners.com