by Drozdov&Partners

location: Kharkiv, Ukraine
function:  single-family house
size: 488 m2
status: built (2015)
authors: Drozdov&Partners (Design team: Yuriy Bendasov, Yevgeniy Bosenko, Yana Bryukhovetskaya, Oleg Drozdov, Vladimir Konovalov)
photo: Andrey Avdeenko

Located on one of the five Kharkiv hills, the plot is set amidst low-rise development, with village-like parceling and scarce apartment houses that emerged here at the turn of the XIX-XX centuries. The plot is located right in front of the central hill, with a railroad running along the valley between the hills. The place enjoys a generous view of the city center, as well as the nearby church.

exclusive architectural plan-drawing of a cottage made of wood

architectural plan-drawing of a cottage made of wood

plan of the territory where the cottage will be built of wood

plan of the territory where the cottage will be placed from a tree

 

Consisting of three independent units, the house explores the balance between the private and the communal, where each member of the family has their own autonomous space. The representatives of the younger generation have their own studios with independent access and their own private terraces. The communal living space with a “summer living-room” is the core of the house, serving as a place for family integration and socialization.

floor plan of a cottage made of wood

master plan of the cottage wooden floor

 

drawing of a cottage made of wood

drawing of the cottage’s facade made of wood

 

A nearly three-meter difference in topography made it possible to locate the entrance, utility rooms and the garage on the ground level. All the main premises are placed on the higher level aligned with the garden. As a result the whole house lies on the same level with the exception of a small roof-top pavilion overlooking the church and the city downtown. The pavilion also serves as an observation point, a study, a guest room and a skylight for the premises below. A solid volume of the house that floats on the landscape, as well as the principle of family cooperation, explain the name of the house, which is “Ark”.

designer shutters made of wood

designer window shutters made of wood

The comprehensive solid look of the house is emphasized by its horizontal wooden skin, whose dark color makes an exciting contrast with the white “filling”. Besides, the lattice structure provides protection from the excessive sunlight: depending on the time of day and season, the shutters serve as blinds, regulating the incoming sun and the sightlines.

designer facade of the second floor made of wood

facade of the second floor of the house made of wood

Compositionally, the plot is clearly divided into two zones: the garden and the house. Different types of spaces are created in order to celebrate the advantages of living close to nature, suggesting a variety of scenarios of experiencing the garden as an integral part of living environment. To start with, there is a semi-open deck of the terrace, integrated with the communal living room, with a swimming pool, a lounge zone and a barbecue spot. Besides, there is an open ground for active games in front of the terrace, and a more private area further in the garden. A small gangway provides an immediate access from the house into the garden. Furthermore, there is a lawn in the back of the house which can be accessed from the master bedroom, suggesting a pleasant experience of welcoming the rising sun in the morning. 

designer veranda

designer veranda made of wood

The main façade has a south-western exposure. The house enjoys favorable sunrays from the east, which is especially important in winter. In the lunch hour, the overhanging roof of the terrace protects the communal space of the house from the hot afternoon sun. 

фасад дома из дерева

designer front of the house made of wood

The interior design is based on unplastered exposed brick which is the main building material of the house. The number of decorative elements is reduced to a minimum. The interior design concept relies mainly on visual sightlines.On the whole, the house is an organic combination of traditional architectural features of the north and of the Mediterranean region. This is rather in keeping with the current situation, when the climate changed has made summers in this part of the world increasingly long and warm.

pool overlooking the nature

decoration of a recreation area with a view of nature

sitting area on the roof of the house

recreation area with glass walls on the roof of the house

Structurally, the main volume consists of three consecutive parts united by the entrance gallery that follows the landscape reaching the main level. The core of the house is a living room integrated with a summer terrace by means of sliding doors. Apart from a small isolated kitchen, there is also an additional kitchen-island in the living room. The vast space of the communal premises receives additional lighting from the roof-top pavilion.

design of the pool in the house

design decoration of pool lighting in the house

designer corridor in white

designer corridor in white stone color

www.drozdov-partners.com